zaterdag 25 februari 2012

Verslag eerste ontmoeting met Ann

Dit zijn de zaken die we gisteren genoteerd hebben. (Indien jullie aanvullingen hebben, mogen jullie deze zeker geven.)

Ann woont in een residentie begeleid zelfstandig wonen, een afdeling van Dominiek Savio. Hier woont ze al 17 jaar.
Ze wandelt korte afstanden met een rollator, de grote afstanden doet ze met een elektrische scooter.
Ann is rechtshandig.
Ze helpt op woensdagnamiddag in de keuken als vrijwilliger. De meeste vrije tijd spendeert ze achter de computer om zelf wenskaarten te maken. Het programma die ze hiervoor gebruikt is PC Drukkerij - wenskaarten maken van Easy Computing.
Op en naast de computer heeft ze vele hulpmiddelen die haar het dagelijkse leven makkelijker maken. Op de computer was dit o.a. het programma Skippy en de aangepaste muis. Andere hulpmiddelen waren o.a. haar drinkbeker, haar badplank, het apparaatje om knopen te sluiten ... Ze gaat zelf op zoek naar hulpmiddelen maar ze wacht het liefst zo lang mogelijk om een hulpmiddel te gebruiken. Door een hulpmiddel te gaan gebruiken geeft ze toe dat ze zaken niet meer of minder goed kan.
Ann typt liever dan dat ze spreekt. Ze heeft moeite om goed te spreken maar ze spreekt verstaanbaar.
Ann is het best bereikbaar in het begin van de week. (ma - di - woe) De donderdag en vrijdag voormiddag lukt ook indien nodig.

Vanuit de SF-36 blijkt dat ze tevreden is over haar gezondheid en hetgeen ze doet. Ze voelt het echter dat ze ouder wordt. Kleine dingen zijn iets minder vanzelfsprekend. Ze gaf zelf het voorbeeld van het 's avonds opstaan uit de zetel. De scores die ze geeft zijn vooral afhankelijk van het hebben van een goede of een minder goede dag. Tijdens een goede dag kan ze veel doen terwijl ze op een minder goede dag minder kan doen.

Voor de briefplooier zijn deze zaken ter sprake gekomen:
  • Ze kan plooien maar het passen op de hoekjes lukt niet. Hiervoor zou ze graag een oplossing hebben.
  • Ze toonde de hulpmiddelen die gebruikt worden in het atelier. De formaten die hiermee geplooid worden zijn te klein. Ann maakt kaarten op een A5 formaat. (Zie de filmpjes. en de foto's)
  • Het handvat is niet ideaal voor Ann. Ze dacht eerder aan een handvat zoals de deur van het atelier.
  • Ze vroeg ook om een systeem te vinden om de briefplooier te fixeren zodat deze niet verschuift.
  • Ze drukt 2 kaarten af op één A4 blad. Het knippen kan ze niet en moet ze aan iemand anders vragen. Hier kwam het voorstel om het knippen en het plooien misschien te combineren.
  • Haar papier weegt 200mg. (Het voorbeeld ligt bij mij thuis.)
  • Het systeem mag niet te groot zijn, anders past dit niet meer op haar bureau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten