zaterdag 25 februari 2012

Verslag eerste ontmoeting met Ann

Dit zijn de zaken die we gisteren genoteerd hebben. (Indien jullie aanvullingen hebben, mogen jullie deze zeker geven.)

Ann woont in een residentie begeleid zelfstandig wonen, een afdeling van Dominiek Savio. Hier woont ze al 17 jaar.
Ze wandelt korte afstanden met een rollator, de grote afstanden doet ze met een elektrische scooter.
Ann is rechtshandig.
Ze helpt op woensdagnamiddag in de keuken als vrijwilliger. De meeste vrije tijd spendeert ze achter de computer om zelf wenskaarten te maken. Het programma die ze hiervoor gebruikt is PC Drukkerij - wenskaarten maken van Easy Computing.
Op en naast de computer heeft ze vele hulpmiddelen die haar het dagelijkse leven makkelijker maken. Op de computer was dit o.a. het programma Skippy en de aangepaste muis. Andere hulpmiddelen waren o.a. haar drinkbeker, haar badplank, het apparaatje om knopen te sluiten ... Ze gaat zelf op zoek naar hulpmiddelen maar ze wacht het liefst zo lang mogelijk om een hulpmiddel te gebruiken. Door een hulpmiddel te gaan gebruiken geeft ze toe dat ze zaken niet meer of minder goed kan.
Ann typt liever dan dat ze spreekt. Ze heeft moeite om goed te spreken maar ze spreekt verstaanbaar.
Ann is het best bereikbaar in het begin van de week. (ma - di - woe) De donderdag en vrijdag voormiddag lukt ook indien nodig.

Vanuit de SF-36 blijkt dat ze tevreden is over haar gezondheid en hetgeen ze doet. Ze voelt het echter dat ze ouder wordt. Kleine dingen zijn iets minder vanzelfsprekend. Ze gaf zelf het voorbeeld van het 's avonds opstaan uit de zetel. De scores die ze geeft zijn vooral afhankelijk van het hebben van een goede of een minder goede dag. Tijdens een goede dag kan ze veel doen terwijl ze op een minder goede dag minder kan doen.

Voor de briefplooier zijn deze zaken ter sprake gekomen:
  • Ze kan plooien maar het passen op de hoekjes lukt niet. Hiervoor zou ze graag een oplossing hebben.
  • Ze toonde de hulpmiddelen die gebruikt worden in het atelier. De formaten die hiermee geplooid worden zijn te klein. Ann maakt kaarten op een A5 formaat. (Zie de filmpjes. en de foto's)
  • Het handvat is niet ideaal voor Ann. Ze dacht eerder aan een handvat zoals de deur van het atelier.
  • Ze vroeg ook om een systeem te vinden om de briefplooier te fixeren zodat deze niet verschuift.
  • Ze drukt 2 kaarten af op één A4 blad. Het knippen kan ze niet en moet ze aan iemand anders vragen. Hier kwam het voorstel om het knippen en het plooien misschien te combineren.
  • Haar papier weegt 200mg. (Het voorbeeld ligt bij mij thuis.)
  • Het systeem mag niet te groot zijn, anders past dit niet meer op haar bureau.

vrijdag 24 februari 2012

Andere plooiprincipes

Het is belangrijk om naast de bestaande principes om brieven te plooien ook eens te kijken naar andere toestellen die gebruikt worden om plaatmateriaal te plooien. Vaak zullen we hier robuustere machines zien die groter zijn. Maar het principe kan wel heel nuttig zijn.

Als eerste hebben we een tang die we kunnen gebruiken om een klein stukje te kunnen vast grijpen en dit dan langs de zijkant van de tang te kunnen plooien.


Hier zien we dan weer een principe waarbij we het materiaal onder een last schuiven en dan de plooi-lijn juist positioneren en vervolgens de andere helft kunnen omplooien.


Hier zien we een toestel om plaatmateriaal zoals metalen platen te plooien. We kunnen het materiaal er tussen steken en vervolgens aan de hendel trekken om het materiaal tot een bepaalde hoek te plooien.
Het plooien tot een hoek van 180° is wel niet mogelijk.


De T-shirt plooi-hulp die velen wel kennen uit de serie "The big bang theory" is ook een hulp om mooie plooi-lijn te verkrijgen en in dit geval een T-shirt mooi op te vouwen. (Zeer simpele tool die zeer effectief is!)

Als laatste zien we een kleine plooibank ook opnieuw voor het plooien van metaal plaatmateriaal. Hier is het de bedoeling om het plaatmateriaal in te klemmen en vervolgens de hendel onderaan naar boven te plooien. Zo krijgen we weer een mooie plooi-lijn. Hier hebben we opnieuw weer een kleinere plooi-hoek dan 180°.


Zoals je kan zien zijn er veel verschillende mogelijkheden om materialen te plooien. Veel van deze principes kunnen zeer handig zijn om ons te helpen met het vinden van eenvoudige en goed hanteerbare producten voor onze cliënt. 

Bestaande hulpmiddelen

Vooraleer we beginnen met het zoeken naar oplossingen hebben we eerst de bestaande hulpmiddelen onderzocht.

Het eerste hulpelement is een soort 'pen' waarmee je op je plooilijn kan bewegen om zo de plooi scherper te maken:

Bij het 2de hulpelement gebruik je ook een pen waarmee je de plooilijn maakt. Eerst moet wel het papier nog onder een aantal latten geschoven worden:

Het volgende hulpmiddel is eigenlijk gemaakt voor het plooien van karton. Hierbij moet je je karton inklemmen in het opstaande stuk waarna je jet kleinste deel van de plateau naar boven kan plooien:

Er zijn ook nog machines te vinden die je papier automatisch plooien:


Vervolgens bestaat er ook een tool om brieven in 3 te vouwen. Hierbij moet je je bladhoeken gelijk houden met de uithoeken van het tooltje om deze vervolgens plat te duwen:








donderdag 23 februari 2012

SF36

Hallo,

Ik heb de SF36 in de dropbox geplaatst.
We zullen morgen zien of we tijd hebben om deze af te nemen, anders ga ik volgende week nog een keer.

Tot morgen

groetjes

Tine


Hier kan u de SF36 lijst vinden. (Lenn)